Pasar al contenido principal
Enviado por Anónimo (no verificado) el

ABSTRACT.- The transformation of the existing agrifood system towards more sustainable systems requires sociotechnical strategies that can boost radical changes. In Uruguay there is a community of practice committed to the sustainable development of family livestock farming which has developed alternative production practices, that improve the sustainability of farms based on ecological intensification, for more than fifteen years. Co-innovation as a modality of intervention was a fundamental aspect in the results achieved, being the work on farms a key factor, with a very special bond between extensionist and family. Taking this community of practice as a case study, this text characterizes co-innovation as a modality of intervention for farm technical assistance, offering a vision to enhance the scaling of the interventions and contribute to the sustainable transformation of livestock farming. Results are presented on: 1) general characteristics of the intervention modality, 2) stages of work and practices on farms, 3) characteristics of the family-extensionist bond and 4) lessons learned. Finally, key aspects are pointed out to scale co-innovation, in order to contribute to a sustainability transition of Uruguayan family livestock farming. -.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-. RESUMEN.- La transformación del sistema agroalimentario actual hacia sistemas más sostenibles requiere estrategias sociotécnicas que puedan impulsar cambios radicales. En Uruguay existe una comunidad de práctica comprometida con el desarrollo sostenible de la ganadería familiar que ha desarrollado prácticas productivas alternativas, que mejoran la sostenibilidad de los establecimientos con base en la intensificación ecológica, durante más de quince años. La coinnovación como modalidad de intervención fue un aspecto fundamental en los resultados alcanzados, fue clave el trabajo situado en los predios, con un vínculo muy especial entre extensionistas y familias. Tomando la comunidad de práctica como un estudio de caso, este texto caracteriza a la coinnovación como modalidad de intervención para la asistencia técnica predial, ofreciendo una visión para potenciar el escalamiento de las intervenciones y contribuir a la transformación sostenible de la ganadería. Se presentan resultados sobre: 1) características generales de la modalidad de intervención, 2) etapas de trabajo y prácticas en predios, 3) características del vínculo familia-extensionista y
4) lecciones aprendidas. Finalmente, se señalan aspectos clave para escalar la coinnovación, de manera de contribuir a una transición sostenible de la ganadería familiar uruguaya. © (2024), (SciELO-Scientific Electronic Library Online). All Rights Reserved.

AGUERRE, V., BIANCO, M.
0
0103-2003
default
64890
null; Rural extension and technical advice; Sustainable transformation; Ecological intensification; Livestock based on natural grassland; Family production; Extensión rural y asesoramiento técnico; Transformación sostenible; Transformación sostenible; Ganadería sobre campo natural; Producción familiar; ÁREA DE PRODUCCIÓN FAMILIAR - INIA; Sustainable Development Goals (SDGs); Zero hunger - Goal 2; Partnership for the goals - Goal 17.
Series
Revista de Economia e Sociologia Rural (RESR), 2024, Volume 62, Issue 4, e279500. https://doi.org/10.1590/1806-9479.2023.279500en --
https://doi.org/10.1590/1806-9479.2023.279500es -- OPEN ACCESS.